Stockholms favoritbyggnad ligger i Liljeholmen

Liljeholmen är en mycket uppskattad plats. Med sin mix av grönska och vatten, handel, bostäder och arbetsplatser finns det många anledningar att besöka området. Byggnadernas utformning och utseende spelar också roll. När stockholmarna får välja sin favortibyggnad hamnar Liljeholmskajen på topp. Där liggen Kajplats 6 som nyligen utsågs till Årets Stockholmsbyggnad 2022.

Arkitekttävlingen arrangeras för 13 året i rad av Stockholms stad. Allmänheten får nominera kandidater och finalisterna utses av en jury. Förutom skönhet tittar jury på miljömässighet, innovation, funktion och betydelse för staden. Vem som slutligen vinner avgörs i en omröstning som är öppen för alla. I år är var det alltså Kajplats 6 på Liljeholmskajen som kammade hem titeln.

Liljeholmskajen har fått en helt ny karaktär och ett nytt liv tack vare raden av höga hus. Kajplats 6 är det senaste tillskottet som verkligen markerar området med sin glasvolym på taket. En värdig vinnare som både gett nya bostäder och plats för nya verksamheter, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Juryns motivering lyder som följer:

”Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda höga hus längs vattenlinjen vid Liljeholmskajen. Det stora landskapsrummet vid Årstaviken ger utrymme att bygga på höjden och byggnaden har just genom sin höjd slanka och fina proportioner. Glasvolymen längst upp är en markör i form av en restaurang som skiljer ut detta hus från de andra i raden. Glädjande att allmänheten ges möjlighet att besöka denna och blicka in över staden.”

Källa: https://vaxer.stockholm/tema/arets-stockholmsbyggnad/

Vinnare av Årets Stockholmsbyggnad 2022 är Kajplats 6.
Foto: Michael Perlmutter

Dela inlägg

Facebook
Twitter
LinkedIn