Återbruk blir allt viktigare inom detaljhandeln

Enligt Svensk Handel har två av tre konsumenter köpt en begagnad vara det senaste året. Intresset märks inte minst inom modets second hand, där till exempel Myrorna har flyttat in hos MQ Market och Arkivet har öppnat en flaggskeppsbutik vid Sergels Torg. En sorts butiker som tidigare bedrivit handel i källarlokaler återfinns nu på fina gatan och i köpcentrum.

Liljeholmstorget Galleria var en av de första att lyfta in second hand i butiksutbudet i och med att Stadsmissionen öppnade redan 2009. 

– Vår förhoppning då var att fler skulle upptäcka hur roligt och smart det är att handla second hand, och så har det verkligen också blivit. I dag känns det som en självklarhet att erbjuda nytt och återanvänt som säljs sida vid sida, säger Peter Brodd, Affärsområdeschef på Citycon, som äger och driver Liljeholmstorget Galleria. 


I Liljeholmstorget Galleria anordnas heldagseventet ”En grönare lördag” där besökarna får inspiration och hållbara vardagstips, och kan passa på att byta både växter och kläder med varandra samt se sina slitna sneakers få nytt liv. Under ”En grönare lördag” är det dock mer fokus på att återanvända än på att köpa nytt. Stadsmissionen ordnar till exempel en klädbytarstudio där kunderna kan lämna in tre plagg de inte längre behöver och få en voucher som kan bytas mot ett annat valfritt plagg, medan Sneakerstvätten är på plats för att ge smutsiga och slitna skor en ny chans och ett längre liv. 

Dessutom kan besökarna byta sticklingar med varandra eller lämna in växter de inte längre kan ta hand om, och få lära sig mer om allt från Liljeholmstorgets miljöarbete till hur man städar hemmet klimatsmart. 

– Som fastighetsägare vill vi vara med i skapandet av ett långsiktigt hållbart samhälle tillsammans med våra hyresgäster och besökare. Alla kan bidra genom att handla hållbart och tänka cirkulärt och i vår strävan efter att göra våra handelsplatser så hållbara som möjligt känns det roligt om vi kan inspirera och engagera fler, säger centrumchefen Sandra Perslund.

Läs mer >>

Dela inlägg

Facebook
Twitter
LinkedIn